«Mostra de vins i productes de la terra», de Benlloc

[:es]Este fin de semana se ha celebrado la “XVIII Mostra de vins i productes de la terra” de Benlloc. Allí, se han podido disfrutar y conocer una gran cantidad de productos artesanales de muy diversas y variadas tipologías.

Productos artesanales de forja, cáñamo, bisutería, cosmética, entre otros, y también productos de gastronomía, como quesos, embutidos o los turrones de Agut de Benlloch y la Coca Roja del Forn Ca Pedro de Benlloc, han hecho disfrutar a la gran cantidad de asistentes en esta edición.

Un apartado especial merece la “Plaça del vi”, donde se han dado cita catorce bodegas elaboradoras de vino, de las cuales la mayoría pertenecen a la Indicación Geográfica Protegida Vins de Castelló (IGP Castelló).

Las bodegas presentes en esta edición han sido: Alcovi, Almarós, Barranc dels Cirers, Bellmunt Oliver Viticultors, Castells i Montoliu, Clos d´Esgarracordes, Cooperativa de Viver, l´Estanquer, Florencio Mateu, Flors, Mas de Rander, Les Mules, Roques Negres y Subarra.

Realizando un recorrido por la Plaça del vi, nos paramos a conocer las novedades que las diferentes bodegas pertenecientes a la IGP Castelló presentaban. El recorrido fue sensacional, ya que no hay ninguna forma mejor de poder conocer un vino que probarlo y hablar directamente con el bodeguero, quien lo ha visto nacer en los viñedos y que lo ha acompañado durante todo su ciclo vital hasta que, finalmente, se descorcha la botella en la que el vino ha estado reposando en mayor o menor medida, dependiendo de su clase o tipología.

ALCOVI

Bodega Alcovi

Como novedad de este año, desde Bodega Alcoví nos presentan el vino Alma de Espadan, un crianza con 10 meses de barrica y cosecha 2016 elaborado a partir de uvas Syrah. Se trata del primer monovarietal elaborado de estos viñedos de once años de antigüedad.

Actualmente, en la bodega tienen disponibles siete tipos de vino diferentes: dos monovarietales, uno de Syrah y otro de Monastrell, un blanco, un rosado, un tinto joven, un crianza y un reserva.

Las bodegas se encuentran en Almedíjar, en pleno corazón del Parque Natural de la sierra de Espadán. Cultivan 8 hectáreas de viñedo en terrenos de secano, todos ellos en el término municipal de Almedíjar, rodeados de alcornocales, olivos y monte bajo mediterráneo.

ALMARÓS

Bodega Almaros

Actualmente, la Bodega Almarós tienen disponibles cuatro vinos: dos tintos de crianza cosecha 2013 y cosecha 2014, un rosado cosecha 2015 y un blanco 2018.

En la Mostra podemos probarlos todos, pero como novedades podemos destacar un vino tinto crianza cosecha 2014, elaborado a partir de uvas Cabernet Sauvignon, Merlot y Tempranillo, y por otra parte, el vino blanco joven cosecha 2019, elaborado a partir de unas Macabeo y Chardonnay.

Según nos comentan, los vinos tintos que elaboran deben mantenerse siempre un mínimo de cuatro años de crianza. Nunca salen antes de este periodo. Así, el próximo que van a sacar será el tinto crianza cosecha del 2015 que ya nos avanzan en primicia que en breve podremos probarlo.

La bodega está ubicada en Soneja y los viñedos están situados en el Paraje Natural de la Dehesa de Soneja, en las estribaciones del Parque Natural de Sierra de Espadán.

BARRANC DELS CIRERS

Bodega Barranc dels Cirers

Este año en la feria, además de los ya consolidados vinos de la bodega, como el Terres Calisses 2016, hemos podido probar en primicia un nuevo vino blanco que es parte de la una nueva línea de vinos jóvenes (blanco, rosado y tinto) que están desarrollando en estos momentos. El rosado y el tinto aún precisan un poco más de tiempo para poder embotellarse.

El blanco que probamos, es un coupage de Macabeo y Malvasía muy fresco y aromático, y está teniendo una magnífica aceptación entre los asistentes a la Mostra. El resto de la familia de vinos jóvenes podremos probarlos en breve, pero ya nos adelantan que el tinto tiene mucha presencia y el rosado es muy fresco y con un color muy suave, todo muy enfocado a un público eminentemente joven.

Los viñedos de Barranc dels Cirers se encuentran situados en Benlloc, en una tierras calizas sobre la ladera de una montaña a 400 metros sobre el nivel del mar. Están rodeados de barrancos, árboles (encinas, enebros y pinos) y una gran variedad de plantas aromáticas.

BELLMUNT OLIVER VITICULTORS

Bellmunt Oliver Viticultors

Bellmunt Oliver Viticultors, son pioneros en la elaboración de espumosos en la provincia de Castellón. De sus bodegas han salido las primeras botellas de vinos espumosos elaboradas en Castellón.

En la Mostra podemos probar toda la gama de vino espumoso Marenostrum, todo elaborado siguiendo el método ancestral con vino natural. Se presentan tres variedades: una elaborada de uvas Garnacha, otra a partir de uvas Embolicaire (variedad autóctona de Castellón), y finalmente una elaborada a partir de un coupage de Moscatel y Riesling.

Además del Marenostrum, también podemos probar los ya consolidados Bellmunt i Oliver brut y gran brut elaborados con el método tradicional o champegnoise.

Según nos comenta Víctor, cada día son más los visitantes en las diferentes ferias del sector que preguntan directamente por las diferentes formas de elaboración de los espumosos y las variedades de uvas empleadas.

La Bodega se encuentra en Cabanes, y los viñedos se encuentran en Les Useres, Vilafamés, La Barona y Cabanes

CASTELLS I MONTOLIU VITICULTORS

Castells i Montoliu Viticultors

Carme y Ximo, de la bodega Castells i Montoliu, presentan en la Mostra de Benlloc todas las variedades de vino que tienen disponibles en su bodega.

Como novedades podemos probar las nuevas  añadas de  «l´Encís», un  vino blanco cosecha 2018 elaborado a partir de uvas garnacha, y del «dN», un rosado cosecha 2018 elaborado a partir de uvas Tempranillo.

Además de estas novedades, también tenemos la oportunidad de probar sus vinos tintos:  Por una parte L´encanteri, un coupage de Tempranillo y Cabernet sauvignon y finalmente el buque insignia de la bodega, el «Siúll» un monovarietal elaborado a partir de uvas Cabernet Sauvignon.

Castells i Montoliu Viticultors tienen la bodega en La torre d´en Doménech, y los viñedos distribuidos en pequeñas parcelas en los términos municipales de La Torre y Vilanova d´Alcolea.

CLOS D´ESGARRACORDES

Clos d´Esgarracordes

Para la Mostra han traído el blanco como novedad. Un vino con una excelente relación calidad-precio, que está teniendo una excelente acogida. Por otra parte, también podemos probar el Rosado elaborado a partir de uvas Pinot Noir y Garnacha, con un coupage diferente al de anteriores añadas y un color mucho mas suave, por lo que podríamos considerar que también se trata de una novedad.

Además de las novedades, en la Mostra también están los vinos emblemáticos de esta bodega, como puede ser el tinto crianza Clos d´Esgarracordes cosecha 2013. Un vino con 24 meses en barrica y 18 meses en botella, elaborado a partir de merlot, Cabernet Sauvignon y Syrah.

Bodegas y Viñedos Barón d’Alba tiene la bodega y viñedos en Les Useres, con 20 hectáreas de Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo, Syrah , Garnacha , Pinot noir y Samso en variedades tintas, y en variedades blancas , Macabeo, Viognier, Moscatel y Gewurztraminer.

COOPERATIVA DE VIVER

Cooperativa de Viver

Desde la Cooperativa de Viver, nos presentan “La piel de la vid” un proyecto que empezó hace dos años en el que se engloban cinco tipos de vino.

El primero que probamos es “Viento”, un monovarietal elaborado a partir de uvas Syrah con cuatro meses de barrica. El segundo que probamos es “Moon”, un rosado elaborado a partir de uvas monastrell, cuyo mosto es obtenido de la primera prensada; un vino muy fresco y suave.

Además de estas novedades, también podemos probar el Brisa, un rosado elaborado a partir de uvas Syrah, y finalmente el Niebla, un tinto elaborado a partir de uvas Cabernet Sauvignon.

Dentro de la misma serie, también esta el vino “Nube”, un vino blanco elaborado a partir de uvas Chardonnay, que aún no está disponible y que previsiblemente saldrá a finales de mes.

La bodega de la Cooperativa de Viver está en Segorbe y las viñas se reparten entre los términos municipales de Viver, Caudiel, Jérica y Segorbe

BODEGA FLORS

Bodega Flors

Vicente Flors nos presenta las novedades que este año han elaborado en su bodega. Nos hace especial mención a un vino blanco que, previsiblemente estará disponible el próximo mes.

Se trata de un vino que, según Vicente, en un principio debía de ser un monovarietal, elaborado a partir uvas de un viñedo de más de 100 años de antigüedad de la variedad “Tortosi”. Finalmente, se decantó más por realizar un coupage en lugar de un monovarietal.

Así, el resultado final ha sido un coupage las variedades Tortosí, y Macabeo, fermentado en barrica.

La Bodega Flors está situada Les Useres. Los viñedos son pequeñas parcelas de secano, con suelo areno-gravosa y cuenta con parcelas de uvas viejas y retorcidas de más de 100 años.

MAS DE RANDER

Desde la Bodega Mas de Rander nos presentan el nuevo Blanc. Un vino blanco seco, elaborado a partir de uvas Sauvignon Blanc y Moscatel de grano menudo.

Se trata de un vino blanco muy fresco, ideal para días como los que tenemos en la Mostra, con unas temperaturas primaverales que invitan a salir y disfrutar en la calle.

También podemos probar el Temps, un vino tinto crianza y el Syrah, tinto joven moniovarietal a partir de uvas Syrah, como su nombre indica.

La bodega, así como los viñedos,  se encuentran en el término municipal de Benlloc, a escasos quilómetros del Mar Mediterraneo, el cual le imprime su carácter a los vinos elaborados

ROQUES NEGRES

Bodega Roques Negres

Este año, además del vino blanco Macabeo, que ya está muy bien posicionado en el mercado, han apostado por el rosado de un color muy suave, muy aromático y fresco, elaborado a partir de la variedad garnacha. Un vino muy atractivo, de una elaboración más difícil que un tinto o un blanco.

Aunque en España somos poco consumidores de rosado, es un producto excelente para el verano, y aquí deberíamos ir pensando en potenciar este tipo de vinos. Tenemos una climatología excelente, somos un país eminentemente turístico que recibimos visitantes de países a los que les gusta mucho este tipo de vinos.

Roques Negres es una bodega de reciente incorporación a la IGP Castelló, y ya tienen finalizadas sus propias instalaciones para elaborar los vinos en Les Useres, en la partida “Pou d´En Calvo”, al lado de los viñedos.

Finalmente, no queda más que agradecer y felicitar a la organización, por el buen desarrollo de todos los actos programados y por la gran acogida que ha tenido el evento en esta edición.

Comparte, y ayúdanos a difundir.[:ca]Aquest cap de setmana s’ha celebrat la «XVIII Mostra de vins i productes de la terra» de Benlloc. Allà, s’han pogut gaudir i conèixer una gran quantitat de productes artesanals de molt diverses i variades tipologies.

Productes artesanals de forja, cànem, bijuteria, cosmètica, entre d’altres, i també productes de gastronomia, com formatges, embotits o els torrons de Agut de Benlloch i la Coca Roja del Forn Ca Pere de Benlloc, han fet gaudir de la gran quantitat de assistents en aquesta edició.

Un apartat especial mereix la «Plaça del vi», on s’han donat cita catorze cellers elaboradors de vi, de les quals la majoria pertanyen a la Indicació Geogràfica Protegida Vins de Castelló (IGP Castelló).

Els cellers presents en aquesta edició han estat: Alcovi, Almarós, Barranc dels Cirers, Bellmunt Oliver Viticultors, Castells i Montoliu, Clos d’Esgarracordes, Cooperativa de Viver, l’Estanquer, Florencio Mateu, Flors, Mas de Rander, Les Mules, Roques Negres i Subarra.

Realitzant un recorregut per la Plaça del vi, ens parem a conèixer les novetats que les diferents cellers pertanyents a la IGP Castelló presentaven. El recorregut va ser sensacional, ja que no hi ha cap forma millor de poder conèixer un vi que provar-ho i parlar directament amb el cellerer, qui l’ha vist néixer a les vinyes i que l’ha acompanyat durant tot el seu cicle vital fins que, finalment, es destapa l’ampolla en què el vi ha estat reposant en major o menor mesura, depenent de la seva classe o tipologia.

ALCOVI

Bodega Alcovi

Com a novetat d’aquest any, des Celler Alcoví ens presenten el vi «Alma de espadán», un criança amb 10 mesos de bóta i collita 2016 elaborat a partir de raïms Syrah. Es tracta del primer monovarietal elaborat d’aquestes vinyes d’onze anys d’antiguitat.

Actualment, al celler tenen disponibles set tipus de vi diferents: dos monovarietals, un Syrah i un altre de Monastrell, un blanc, un rosat, un vi negre jove, un criança i un reserva.

Els cellers es troben a Almedíjar, en ple cor del Parc Natural de la serra d’Espadà. Conreen 8 hectàrees de vinya en terrenys de secà, tots ells en el terme municipal d’Almedíjar, envoltats d’alzines sureres, oliveres i garriga mediterrani.

ALMARÓS

Bodega Almaros

Actualment, el Celler Almarós tenen disponibles quatre vins: dos negres de criança collita 2013 i collita 2014, un rosat collita 2015 i un blanc 2018.

A la Mostra podem provar-los tots, però com a novetats podem destacar un vi negre criança collita 2014, elaborat a partir de raïms Cabernet Sauvignon, Merlot i Ull de llebre, i d’altra banda, el vi blanc jove collita 2019, elaborat a partir d’unes Macabeu i Chardonnay.

Segons ens comenten, els vins negres que elaboren s’han de mantenir sempre un mínim de quatre anys de criança. Mai surten abans d’aquest període. Així, el pròxim que trauran serà el negre criança collita del 2015 que ja ens avancen en primícia que en breu podrem provar-ho.

El celler està ubicat a Soneja i les vinyes estan situats al Paratge Natural de la Devesa de Soneja, als contraforts del Parc Natural de Serra d’Espadà.

BARRANC DELS CIRERS

Bodega Barranc dels Cirers

Aquest any a la fira, a més dels ja consolidats vins del celler, com el Terres Calisses 2016, hem pogut provar en primícia un nou vi blanc que és part de la una nova línia de vins joves (blanc, rosat i negre) que s’estan desenvolupant en aquests moments. El rosat i el negre encara necessiten una mica més de temps per poder embotellar.

El blanc que vam provar, és un cupatge de Macabeu i Malvasia molt fresc i aromàtic, i està tenint una magnífica acceptació entre els assistents a la Mostra. La resta de la família de vins joves podrem provar-los en breu, però ja ens avancen que el negre té molta presència i el rosat és molt fresc i amb un color molt suau, tot molt enfocat a un públic eminentment jove.

Les vinyes de Barranc dels Cirers es troben situats a Benlloc, en una terres calcàries sobre el vessant d’una muntanya a 400 metres sobre el nivell del mar. Estan envoltats de barrancs, arbres (alzines, ginebres i pins) i una gran varietat de plantes aromàtiques.

BELLMUNT OLIVER VITICULTORS

Bellmunt Oliver Viticultors

Bellmunt Oliver Viticultors, són pioners en l’elaboració d’escumosos a la província de Castelló. De les seves cellers han sortit les primeres ampolles de vins escumosos elaborades a Castelló.

A la Mostra podem provar tota la gamma de vi escumós Marenostrum, tot elaborat seguint el mètode ancestral amb vi natural. Es presenten tres varietats: una elaborada de raïms Garnatxa, una altra a partir de raïms Embolicaire (varietat autòctona de Castelló), i finalment una elaborada a partir d’un cupatge de Moscatell i Riesling.

A més del Marenostrum, també podem provar els ja consolidats Bellmunt i Oliver brut i gran brut elaborats amb el mètode tradicional o champegnoise.

Segons ens comenta Víctor, cada dia són més els visitants en les diferents fires del sector que pregunten directament per les diferents formes d’elaboració dels escumosos i les varietats de raïm emprades.

El Celler es troba a Cabanes, i les vinyes es troben a Les Useres, Vilafamés, La Barona i Cabanes

CASTELLS I MONTOLIU VITICULTORS

Castells i Montoliu Viticultors

Carme i Ximo, del celler Castells i Montoliu, presenten a la Mostra de Benlloc totes les varietats de vi que tenen disponibles en el seu celler.

Com a novetats podem provar les noves anyades de «l’Encís», un vi blanc collita 2018 elaborat a partir de raïms garnatxa, i del «dN», un rosat collita 2018 elaborat a partir de raïms Ull de llebre.

A més d’aquestes novetats, també tenim l’oportunitat de provar els seus vins negres: D’una banda L’encanteri, un cupatge d’Ull de Llebre i Cabernet sauvignon i finalment el vaixell insígnia del celler, el «Siúll ‘» un monovarietal elaborat a partir de raïms Cabernet Sauvignon.

Castells i Montoliu Viticultors tenen el celler a La torre d’en Doménech, i les vinyes distribuïts en petites parcel·les en els termes municipals de la Torre i Vilanova d’Alcolea.

CLOS D´ESGARRACORDES

Clos d´Esgarracordes

Per la Mostra han portat el blanc com a novetat. Un vi amb una excel·lent relació qualitat-preu, que està tenint una excel·lent acollida. D’altra banda, també podem provar el Rosat elaborat a partir de raïms Pinot Noir i Garnatxa, amb un cupatge diferent al d’anteriors anyades i un color molt més suau, de manera que podríem considerar que també es tracta d’una novetat.

A més de les novetats, a la Mostra també hi ha els vins emblemàtics d’aquest celler, com pot ser el negre criança Clos d’Esgarracordes collita 2013. Un vi amb 24 mesos en barrica i 18 mesos en ampolla, elaborat a partir de merlot, cabernet Sauvignon i Syrah.

Cellers i Vinyes Baró d’Alba té el celler i vinyes a Les Useres, amb 20 hectàrees de Cabernet Sauvignon, Merlot, Ull de llebre, Syrah, Garnatxa, Pinot noir i Samso en varietats negres, i en varietats blanques, macabeu, Viognier, moscatell i Gewurztraminer.

COOPERATIVA DE VIVER

Cooperativa de Viver

Des de la Cooperativa de Viver, ens presenten «La piel de la vid» un projecte que va començar fa dos anys en què s’engloben cinc tipus de vi.

El primer que vam provar és «Viento», un monovarietal elaborat a partir de raïms Syrah amb quatre mesos de bóta. El segon que vam provar és «Moon», un rosat elaborat a partir de raïms monastrell, el most és obtingut de la primera premsada; un vi molt fresc i suau.

A més d’aquestes novetats, també podem provar el «Brisa», un rosat elaborat a partir de raïms Syrah, i finalment el «Niebla», un negre elaborat a partir de raïms Cabernet Sauvignon.

Dins de la mateixa sèrie, també hi ha el vi «Núbe», un vi blanc elaborat a partir de raïms Chardonnay, que encara no està disponible i que previsiblement sortirà a finals de mes.

El celler de la Cooperativa de Viver està a Sogorb i les vinyes es reparteixen entre els termes municipals de Viver, Caudiel, Xèrica i Sogorb

BODEGA FLORS

Bodega Flors

Vicent Flors ens presenta les novetats que aquest any han elaborat al seu celler. Ens fa especial esment a un vi blanc que, previsiblement estarà disponible el proper mes.

Es tracta d’un vi que, segons Vicente, en un principi havia de ser un monovarietal, elaborat a partir raïms d’una vinya de més de 100 anys d’antiguitat de la varietat «tortosí». Finalment, es va decantar més per realitzar un cupatge en lloc d’un monovarietal.

Així, el resultat final ha estat un cupatge les varietats Tortosí, i Macabeu, fermentat en bóta.

El Celler Flors està situada Les Useres. Les vinyes són petites parcel·les de secà, amb sòl areno-gravosa i compta amb parcel·les de raïm velles i recargolades de més de 100 anys.

MAS DE RANDER

Des del Celler Mas de Rander ens presenten el nou Blanc. Un vi blanc sec, elaborat a partir de raïms Sauvignon Blanc i Moscatell de gra petit.

Es tracta d’un vi blanc molt fresc, ideal per a dies com els que tenim a la Mostra, amb unes temperatures primaverals que conviden a sortir i gaudir al carrer.

També podem provar el Temps, un vi negre criança i el Syrah, negre jove moniovarietal a partir de raïm Syrah, com el seu nom indica.

El celler, així com les vinyes, es troben al terme municipal de Benlloc, a escassos quilòmetres del Mar Mediterrani, el qual li imprimeix el seu caràcter als vins elaborats

ROQUES NEGRES

Bodega Roques Negres

Aquest any, a més del vi blanc Macabeu, que ja està molt ben posicionat en el mercat, han apostat pel rosat d’un color molt suau, molt aromàtic i fresc, elaborat a partir de la varietat garnatxa. Un vi molt atractiu, d’una elaboració més difícil que un negre o un blanc.

Encara que a Espanya som poc consumidors de rosat, és un producte excel·lent per a l’estiu, i aquí hauríem d’anar pensant en potenciar aquest tipus de vins. Tenim una climatologia excel·lent, som un país eminentment turístic que vam rebre visitants de països als quals els agrada molt aquest tipus de vins.

Roques Negres és un celler de recent incorporació a la IGP Castelló, i ja tenen finalitzades les seves pròpies instal·lacions per elaborar els vins a Les Useres, a la partida «Pou d’En Calvo», al costat de les vinyes.

Finalment, no queda més que agrair i felicitar a l’organització, pel bon desenvolupament de tots els actes programats i per la gran acollida que ha tingut l’esdeveniment en aquesta edició.

Comparteix, i ajudeu-nos a difondre.[:]